En historisk bydel

Tilbage i 1950erne lå Københavns Grønttorv på det nuværende Israels Plads, hvor Torvehallerne i dag er placeret. Her stod frugt-, grønt- og blomsterhandlere hver dag – og i al slags vejr – på torvet og solgte deres produkter til butikker i København og omegn. I takt med at bydelen og Grønttorvet voksede, blev området for småt og kunne ikke længere understøtte den stigende trafik og de mange handlende. Der var brug for modernisering og mere plads.

I 1958 lå Valby stadigvæk uden for Hovedstaden. Her var der langt bedre forhold og plads til frugt-, grønt- og blomsterhandlerne. Og for første gang siden Grønttorvets begyndelse fik boderne tag over hovedet, så både udstillerne og de handlende ikke længere skulle trodse vejr og vind – til stor gavn for den spirende handel.

Liv fra solopgang. Torvebiler på stribe. Blomster i alle naturens farver. Frugt og grønt så langt øjet rækker. Når du vælger en bolig på Grønttorvet, får du mere end bare en kvalitetsbolig midt i København. Du får sjæl. Du får kulturarv. Du får levende historie…

Grønttorvet – dengang og i dag

For 10 år siden gentog historien sig, da Københavns Grønttorv igen måtte rykke rødderne op på grund af de store trafikmængder, pladsmangel og behov for vækstmuligheder. Grønttorvet er i dag kendt som Copenhagen Markets og ligger i Høje Taastrup uden for København, mens det gamle grønttorv i Valby får nyt liv og danner ramme om en grøn, moderne bydel.

Både på Israels Plads og i Valby havde Grønttorvet en central placering i den sjællandske handel af frugt og grønt – kun få produkter blev solgt på gårdene eller direkte til butikkerne. Grønttorvet var derfor dagligt velbesøgt af handlende fra over 2700 detailbutikker i København, Sjælland og dele af Sverige. I dag har øget import og et ændret handelsbillede betydet, at Grønttorvet ikke længere spiller den samme centrale rolle i den danske detailhandel.