Rejsegilde på Iris Hus

,

Andelsboliger på Grønttorvet revet væk

,

Juletræstænding på Grønttorvet

Grønttorvets første beboere bød officielt julen velkommen, da vi holdt juletræstænding og suppeaften den 30. november, hvor bydelens helt egen suppe, Grønttorvssuppen, blev præsenteret. Her var små som store mødt op, for at møde deres naboer, smage den særlige suppe og være med til at fejre julen på Grønttorvet. Fællesskabet var allerede til at mærke!

 

Rift om nybyggede andelsboliger

Rejsegilde for Dahlia Hus

,

Onsdag den 25. oktober kunne Grønttorvet fejre sit fjerde rejsegilde i år. Denne gang var turen kommet til Dahlia Hus, som er Københavns første andelsboliger i 10 år!

Fire rejsegilder på et år vidner om, at byggeriet på Grønttorvet skyder frem med rekordfart. De første beboere i Dahlia Hus kan flytte ind sommeren 2018.

Grønttorvets første plantedag

,

Væksthuse, plantekasser og bede blev indviet ved Grønttorvets første plantedag i Hortensia Hus. Her deltog 60 af Grønttorvets første beboere for at bidrage til fællesskabet, få indblik i urban gardening og styrke relationerne med hinanden

To tredjedele af beboerne er nu flyttet ind i Grønttorvets første ejendom, Hortensia Hus. Siden beboerne flyttede ind, har de sendt nysgerrige blikke efter tagterrassen, hvor håndværkere har været i gang med at færdiggøre ejendommens væksthuse. Forleden fik de endelig muligheden for at indvie tagterrassen, da projektudvikler FB Gruppen og bygherre PKA inviterede til plantedag på taget af Hortensia Hus.

Tæt på 60 beboere deltog på plantedagen, der var sat i værk for opstart af væksthuse, plantekasser og bede, som ejendommens beboere selv skal drive gennem såkaldte plante-laug.

 • Væksthusene er etableret ud fra ambitionen om at skabe en grøn oase, hvor beboerne kan samles, inspireres og få jord under neglene. Normalt glider vi ud af et byggeprojekt, når nøglerne er overdraget til de nye beboere, men Grønttorvet er jo en helt speciel bydel – også for os. Derfor vil vi gerne hjælpe processen på vej ved at etablere et taghave-laug, som beboerne selv overtager 100%, når de er flyttet ind, sagde Stig Nørnberg, der er teknisk direktør for FB Gruppen A/S.

At dyrke planter og bede i væksthuse midt i byen, bedre kendt som urban gardening, kræver sin erfaring. Byhaveekspert Signe Voltelen var derfor facilitator for plantedagen, hvor hun gav beboerne inspiration til plantevalg og dyrkningsprincipper samt hjalp dem med at plante bedene til.

Beboerne favner fællesskabet

Interessen for plantedagen var stor blandt de nye beboere, der under kyndig vejledning fra Signe Voltelen og hendes gartnere gav taget og væksthusene liv. Især dét at skabe nye relationer og bidrage til fællesskabet var i fokus hos flere af de fremmødte:

 • Vi synes, det er en rigtig spændende dag og ser deltagelsen som en langsigtet løsning. Vi vil gerne lære andre mennesker at kende og blive en del af fællesskabet – og det giver plantedagen god mulighed for. Samtidig ønsker vi at være med til at udvikle ejendommen, så den er pæn og til gavn for alle. Derfor vil vi gerne støtte op om dagen, fortalte Christine og Thomas, der sammen med deres søn Laurits på tre år er nogle af de første beboere i Hortensia Hus.

Parret kommer fra en lejlighed på Nørrebro og har ikke stor erfaring med at dyrke planter og bede. De glæder sig derfor til at prøve kræfter med urban gardening.

 • Vi vil rigtig gerne inspirere lille Laurits til at synes om udeliv og dét at dyrke grønt. Laurits skal samtidig gerne have nogle legekammerater i den nye bydel, og derfor har det været vigtigt at være med i dag, sagde Thomas, der samtidig afslørede, at parret har tilmeldt sig det fælles plante-laug, som er etableret for Hortensia Hus.

Grønt samlingssted

En anden familie, der også var med til plantedag, var Beathe og hendes søn Hector på fire år. Familien kommer tidligere fra Ølstykke og har været vant til at være haveejere. Derfor er familien glade for væksthusene, der giver familien mulighed for fortsat at dyrke havelivet.

 •  Jeg synes, plantedagen er et godt initiativ, som vi har glædet os meget til at opleve. Fra vores lejlighed har vi på tæt hold kunnet se, hvordan væksthusene er blevet bygget og sat op. Derfor har vi også været ekstra spændte på at deltage og se væksthusene, ligesom vi er spændte på, hvordan det kommer til at fungerer fremover, sagde Beate, der samtidig fremhævede plantedagen som en god mulighed for at møde andre naboer end de forældre, de møder på legepladsen med børn.

Næste plantedag i Hortensia Hus holdes den 4. oktober, hvor bedene i gårdrummet beplantes.

Stor interesse for nye lejeboliger

Til sommer står de første lejeboliger i Københavns nye bydel klar. For at komme i betragtning til lejlighederne skal man møde op til åbent hus. Det har mange familier benyttet sig af – og efter første åbent hus arrangement er to tredjedele af lejlighederne allerede reserveret

Mere end 150 familier brugte nogle timer af deres søndag på at lægge vejen forbi Grønttorvet i Valby. Her var det nemlig første gang, at der var åbent hus i nyopførte Hortensia Hus, der rummer 133 af lejelejlighederne i Københavns nye bydel.

Lejlighederne bliver ikke lejet ud via ventelister men kræver, at interesserede møder personligt op til åbent hus for at se nærmere på de forskellige lejlighedstyper.

To tredjedele allerede reserveret

Og de fremmødte gik ikke skuffede derfra, for efter arrangementet mangler kun 46 af de 133 lejligheder at blive reserveret og udlejet.

– Vi er selvfølgelig meget glade for den store interesse og glæder os over de positive kommentarer om kvaliteten og prisen af lejlighederne samt planerne for udvikling af området fra de mange fremmødte, siger Hans-Bo Hyldig, administrerede direktør hos FB Gruppen, der står bag opførelsen af Grønttorvet.

Boliger, der er til at betale

Indtil for få år siden var det historiske Grønttorv stedet, hvor pærer og pastinakker blev pakket i poser, og mønterne klirrede mellem de handlende og besøgende. Over de næste fem år opfører FB Gruppen flere end 2000 ejer-, andels- og lejeboliger i området, der er i gang med den helt store transformation fra traditionelt grønttorv til hjem for de mange borgere, der enten flytter rundt i eller til København.

Visionen for FB Gruppen er udvikle kvalitetsboliger, der er til at betale for almindelige mennesker og derigennem skabe en blandet beboersammensætning i den nye bydel. Derfor opføres der boliger, som både tiltaler unge børnefamilier, den enlige pensionist og alt derimellem.

Grøn bydel med spiselig park

For Hans-Bo Hyldig ligger der en klar vision omkring beslutningen af at blande boligformerne.

– Vi har her en mulighed for at skabe trygge rammer om en lille by, hvor der er plads til alle de mange forskellige mennesker, der vælger at bo og leve deres liv i København, siger den administrerende direktør og tilføjer:

– Grønttorvet får familieboliger, seniorboliger og ungdomsboliger, og der kommer lejligheder samt række- eller byhuse med små haver. I midten af området anlægger vi en spiselige park på 23.000 kvadratmeter, hvor dele af de gamle auktionshaller vil blive integreret for at hylde områdets historiske betydning. Og med visionen om underjordiske parkeringspladser bliver det en grøn bydel med plads til at leve, lyder det fra Hans-Bo Hyldig.

 

Fuldt hus til Sankt Hans på Grønttorvet

Allerede inden de første beboere er flyttet ind, summer Grønttorvet af liv. Mere end 100 mennesker mødte op til Sankt Hans med bål, taler og madboder. Det er nysgerrigheden efter det nye område, der trækker, lød det fra flere af de fremmødte

I hverdagen er området omkring Grønttorvet fuld af travle håndværkere, der arbejder på at få opført boliger til de mange tusinde mennesker, der bliver beboere i Valbys nye, grønne bydel. Men fredag var gravemaskiner og kraner for en stund skiftet ud med bål og madboder, da der blev afholdt Sankt Hans i et af Grønttorvets hjørner. Her var både kommende og potentielle beboere, naboer og andre nysgerrige blandt de mere end 100 mennesker, der mødte op til arrangementet.

– Vi er stolte over at være med til at skabe en aktiv og levende bydel, som tilmed er blandt Københavns grønneste. Her er sjæl og kulturarv, og de kommende beboere får en unik mulighed for at være de første til at bygge videre på det historiske Grønttorvs DNA, sagde Hans-Bo Hyldig, der er adm. direktør i FB Gruppen, der står for opførelsen af Grønttorvet, i sin Sankt Hans-tale. I talen kom Hans-Bo Hyldig også med en opfordring til de kommende beboere om at tage aktiv del i det spirende lokalsamfund, de kommer til at være en del af.

Naboer følger spændt med i udviklingen
Inden bålet blev tændt, var der mulighed for at komme på rundvisning i bydelen. Det var blandt andet denne mulighed, der gjorde, at veninderne Rikke Fink og Helle Kalør var mødt op til arrangementet.

– Som naboer til området har vi fulgt spændt med i den store udvikling på Grønttorvet seneste år. Det bliver jo en helt lille by i byen, lød det fra Rikke Fink, der er så begejstret for området, at hun overvejer, om hun sammen med sine to teenagebørn skal skrive sig op til en af de mange boliger, der skyder op de kommende år.

De første beboere på Grønttorvet er netop ved at flytte ind på Grønttorvet. Lejerne i 65 lejligheder i Hortensia Hus får denne uge nemlig fået udleveret nøglerne til deres nye hjem og flytter ind som områdets allerførste beboere.

Om Grønttorvet

På det historiske område i Valby, der tidligere husede Københavns Grønttorv, opfører FB Gruppen over de næste fire år 2.200 blandede boliger, heriblandt ejer-, andels- og leje samt almen boligudlejning. Ambitionerne for den nye bydel er at opnå en blandet beboersammensætning, og der opføres derfor både familieboliger, seniorboliger og ungdomsboliger, ligesom der kommer lejligheder samt rækkehuse og byhuse med små haver. I midten af bydelen anlægges en spiselige park på 23.000 kvadratmeter, hvor dele af de gamle auktionshaller vil blive integreret for at hylde områdets historiske betydning. I den nye bydel får beboerne masser af grønne områder og et stort fælleshus til leg, afslapning og oplevelser, der taler til alle sanser. Endelig vil underjordiske parkeringspladser sikre, at bydelen bevarer sit grønne islæt.

Fakta

 • I april 2016 forlod gartnere og blomsterhandlere det gamle Grønttorv, der åbnede i 1958
 • Grønttorvet bliver en helt ny bydel, baseret på en byplan fra tegnestuen Werk (tidligere Polyform)
 • Arealet er på 150.000 kvm (svarende til 22 fodboldbaner)
 • Planerne omfatter 90 pct. boliger fordelt på 2.200 blandede enheder – bl.a. lejligheder, rækkehuse og fire højhuse på 50-80 meter. Salgspriser og lejeniveauer bliver attraktive i forhold til andre nye bydele
 • Derudover kommer to børneinstitutioner, butikker, cafeer og kontorer
 • Bydelen får en park på 23.000 kvadratmeter, hvor elementer fra den store auktionshal bevarer de historiske rødder
 • Byggeriet ventes at strække sig over fire år og beløbe sig til mindst fem milliarder kroner
 • Bydelen bliver betjent af stationerne Vigerslev Allé med S-tog (Ringbanen) og Ny Ellebjerg med flere S-togslinjer samt regionaltog (fra 2018/19) og Metro (fra 2023)