Grønttorvet var stærkt repræsenteret af højhuset Amaryllis Hus ved Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering. Den gennemførte arkitektur og fokus på livskvalitet sikrede bygningen både en præmie i kategorien ”nybyggerier” og publikumsprisen, hvor københavnerne selv har stemt på deres yndlingsbyggeri

Stemningen var høj, da nogle af Danmarks mest anerkendte arkitekter var samlet i Festsalen på Københavns Rådhus til Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering, der siden 1902 har præmieret de smukkeste bygninger. Udover de seks præmierede bygninger blev årets publikumspris nemlig kåret for anden gang.

I år gik prisen til Amaryllis Hus, der også blev præmieret i kategorien ”nybyggerier”. Amaryllis Hus var oppe imod store navne og kendte byggerier – heriblandt Kulturtårnet, Noma og Hotel Herman K.

Pris kom bag på bygherren

Siden den 6. marts har københavnerne kunne stemme på deres yndlingsbyggeri blandt de otte nominerede. 3.086 stemmer blev afgivet, hvilket er næsten tusind stemmer flere end 2018, hvor Axel Towers vandt den første publikumspris nogensinde.

Den stor opbakning for byggeriet blandt københavnerne og beboerne vækker glæde hos FB Gruppen, der er bygherre på Amaryllis Hus.

  • Vi bygger boliger for mennesker, og boliger vi kan være stolte af. I dag kan vi i høj grad dokumentere begge visioner. Når københavnerne har stemt på Amaryllis Hus, som deres yndlingsbyggeri, viser det, at det vi gør, er det rigtige. Og derfor er vi både taknemmelige og stolte over prisen, fortæller FB Gruppens adm. direktør Hans-Bo Hyldig.

Enkel arkitektur med grønne elementer

København er i rivende udvikling, og nybyggerierne skyder frem overalt i byen. Bygningspræmieringen lægger vægt på, at bygningen ikke blot har en smuk arkitektonisk fremtræden, men også gavner byrummet og byens borgere.

Netop dette opfylder Amaryllis Hus ifølge bedømmelsesudvalget, hvilket er årsagen til, at ejendommen også blev præmieret i kategorien ”nybyggerier”. Amaryllis Hus er tegnet af Tegnestuen LOKAL i samarbejde med Mangor & Nagel. Og bedømmelsesudvalget har især været begejstret for ejendommens enkle arkitektur og særlige facadeudtryk.

  • Bygningen får meget ud af at skabe dybde og variationer i facaden gennem murstenenes reliefvirkning og de forskudte altaner og grønne hængende haver, der bliver et identitetsgivende element. Der er noget enormt smukt ved enkeltheden, som har givet en virkelig flot facade. Det er svært at bygge i et nyt byområde, og i det tilfælde bør samarbejdet med bygherren vægtes højt. Her er det tydeligt, at der er taget stilling til omgivelserne, før man har tænkt lejligheder, og det smitter positivt af på helhedsindtrykket, fortalte Jonas Bjørn Jensen (S) fra Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg, der stod for at uddele præmierne.

Begrundelsen ligger i tråd med FB Gruppens og Grønttorvets ånd.

  • Ligesom vi er stolte over at modtage en pris på baggrund af københavnernes bedømmelse, er det en stor ære at modtage en pris, hvor eksperter indenfor arkitektur har været dommere, fortæller Hans-Bo Hyldig og fortsætter:
  • Arkitekterne har designet et smukt højhus, der komplementerer omgivelserne og fokuserer på livskvaliteten for ejendommens beboere. Et design, der matcher Grønttorvets vision om at skabe en bydel med betagende arkitektur, som man aldrig bliver træt af at kigge på. Og et design, der er helt i tråd med FB Gruppens vision om altid at opføre boliger, vi kan være stolte af.