Grønttorvet er blevet nomineret til Blandet By-prisen. En pris, der gives til et nyt eller ombygget boligområde, som har formået at skabe en mangfoldig bydel med et livligt lokalsamfund, der spænder over forskellige beboergrupper.

I den anledning har Byrummonitor besøgt Grønttorvet og fået en rundvisning af FB Gruppens adm. direktør Hans-Bo Hyldig, som har givet et indgående indblik i de visioner – og åbent deler læringen fra nogle af de udfordringer, der ligger bag udviklingen af bydelen.

Med sine 3.200 boliger, der spænder fra almene boliger, andelsboliger, lejeboliger og ejerboliger til studieboliger og seniorboliger, repræsenterer Grønttorvet i sandhed et blandet by- og boligmiljø. Men Grønttorvet er mere end bare et mangfoldigt boligområde. Bydelen er et vidnesbyrd om, at når beboerne kommer sammen, kan de skabe noget virkelig specielt.

Fællesskabet har altid været en kerneværdi for Grønttorvet. Som projektudvikler har FB Gruppen forsøgt at skabe og understøtte rammerne for fællesskabet ved at etablere grønne og rekreative områder, der inviterer til samvær. Vi har blandt andet udviklet en obligatorisk model med en koordinator, der fx faciliterer den årlige halloween-fest og andre fællesskabsaktiviteter henover året. Koordinatoren finansieres af et meget lille bidrag, der betales direkte af andelshavere og ejere via grundejerforeningen, mens det for beboere i almene boliger og private udlejningsboliger betales af ejendommen og kun indirekte påvirker huslejen.

Men alle de gode initiativer kan kun lade sig gøre, hvis beboerne i sidste ende fylder rammerne ud og skaber liv i bydelen. Og det har de gjort. Det er derfor i sidste ende beboerne selv, som fortjener æren for de fantastiske fællesskaber, der trives på Grønttorvet.

Blandet By-prisen bliver offentliggjort den 7. november 2023 i Horsens.