Projektudviklerkoncernen FB Gruppen A/S føjer endnu en pris til samlingen for at have skabt den nye bydel Grønttorvet i Valby. Den nye anerkendelse fra Landsbyggefonden og Byrummonitor kom tirsdag i Horsens med Blandet By-prisen kommer efter priser fra Københavns Kommune til Amaryllis Hus samt Developerprisen fra Building Awards

En vision og erklæret drøm gik i opfyldelse, da FB Gruppen i 2016 fik mulighed for at udvikle Grønttorvet i Valby til en ny, mangfoldig og grøn bydel midt i København. Bydelen har høstet flere priser og fik tirsdag ved en ceremoni i Horsens gamle fængsel ”Slottet” endnu en fornem anerkendelse, da firmaet modtog ”Blandet By-prisen” for udviklingen af et helt nyt kvarter med 3.200 kvalitetsboliger, erhverv og daginstitutioner samt en 2.300 m2 stor park centralt placeret i området.

Prisen blev overrakt til fejende trommehvirvler, mens balloner dalede ned over vinderen, da navnet blev bekendtgjort. FB Gruppens direktør Hans-Bo Hyldig var tydeligt bevæget, da han besteg podiet i det gamle statsfængsel foran alle vinduerne med tremmer for at holde sin takketale:

I FB Gruppen er vi særligt talt stolte over at modtage denne pris, som betyder meget for os, fordi den symboliserer de centrale værdier, som vi står for, forklarede han.

Stolt prismodtager deler prisen

Jeg vil omgående benytte lejligheden til at dele æren med vores samarbejdspartnere blandt arkitekter, ingeniører, håndværkere, investorer, byggemyndigheder og øvrige involverede, der hver især har bidraget til at omdanne det gamle erhvervsområde til en grøn og spirende bydel. En særlig tak til Ingcon, der er vores faste styringsentreprenør, hvor Jørgen Bidstrup og hans medarbejdere sammen med håndværkere og samarbejdspartnere været præcise til overholdelse af kvalitet, tidsplaner og økonomi, sagde adm. direktør Hans-Bo Hyldig og til sidst rettede en særlig tak til beboerne:

Den største tak er dog til de beboere, der har valgt at flytte til Grønttorvet og skabe liv og sjæl i bydelen. Tak, fordi I har taget bydelen til jer og skabt den mangfoldige by, som vi i dag – i fællesskab – modtager Blandet By-prisen for, lød det i takketalen fra Hans-Bo Hyldig.

Flot felt af projekter

Før uddelingen i Horsens havde juryen til finalen udvalgt tre ud af i alt 10 indstillede projekter: Grønttorvet i Valby, Høje-Taastrup C og Aarhus Ø.

Vi har især lagt vægt på, at man i disse projekter er gået nye veje og skabt vellykkede blandede bydele, hvor forskellige typer af beboere har fået et velfungerende fællesskab, og hvor det almene byggeri også har en central betydning, sagde et af juryens medlemmer Allan Werge, der er formand for BL – Danmarks Almene Boliger.

Formanden for juryen seniorforsker Marie Stender fra Aalborg Universitet forklarede, at vinderprojektet fra Grønttorvet og de øvrige nominerede byggerier løser en vigtig opgave i det moderne samfund, fordi de modvirker en udvikling, hvor folk rykker sammen i bestemte områder med nogle, der ligner dem selv.

Hvis vi skal bevare sammenhængskraften i Danmark, hvor folk mødes på tværs, er den slags byggerier vigtige, forklarede hun.

 

Stærk identitet

I nomineringen af Grønttorvet hed det blandt andet, at der var lagt stor omhu i et skabe en blandet bydel med et velfungerende byrum og en høj kvalitet i materialer samt arkitektur. Dette er vel og mærke sket på bygherrens eget initiativ – ud over, hvad lokalplanen ellers krævede. Juryen havde bl.a. bidt mærke i en række interessante tiltag for at skabe solidt naboskab på tværs af generationer, ejerformer og boligtyper.

Allan Werge fra juryen fremhævede således flere kvaliteter i det store byggeri:

Grønttorvet illustrerer, at det ikke er nok at bygge og blande ejerformer. Man må også aktivt understøtte de fælles faciliteter samt en organisering. Således giver den store grønne park i midten hele kvarteret en stærk identitet med grønne mødesteder for de mange beboere.

Grønttorvets værdier og erfaringer

Ud over en række boligprojekter i Hovedstadsområdet er FB Gruppen i øjeblikket i gang med opførelse af de første 450 af op mod 1.000 boliger i Holbæk Have samt 1.800 boliger i Nærheden i Høje-Taastrup Kommune. Der er tale om helhedsorienterede bydelsprojekter, hvor erfaringer og værdier fra Grønttorvet er inddraget og som sammen med 20 års erfaringer i dag er en integreret del af koncernens DNA og kendetegn.